De WBSO is een fiscale regeling waarmee u uw kosten voor Research & Development (R&D) kunt verlagen. Het levert u een belastingvoordeel op. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek.

Het kabinet stelt jaarlijks het budget voor de WBSO vast. Het beschikbare budget voor de WBSO in 2022 bedraagt € 1.336 miljoen.

Elke aanvraag die u indient, loopt automatisch tot en met 31 december 2022. Aanvraagperiodes mogen elkaar overlappen. Heeft u een aanvraag ingediend met als startmaand januari? Dan kunt u daarnaast een nieuwe aanvraag indienen met bijvoorbeeld startmaand februari of maart. U kunt zo flexibeler inspelen op de ontwikkelingen binnen uw bedrijf. U kunt maximaal 4 aanvragen per jaar indienen.

In de eerste aanvraag van het kalenderjaar maakt u per project een inschatting van de benodigde tijd (en eventuele kosten en uitgaven) t/m 31 december. U dient alleen een nieuwe aanvraag in:

  • voor nieuwe projecten
  • bij een wijziging van de inhoud van een project
  • als u andere kosten en uitgaven gaat maken dan u heeft aangevraagd
  • als u meer uren, kosten en uitgaven gaat maken dan u in totaal heeft aangevraagd

U kunt zelf bepalen hoeveel van het toegekende WBSO-voordeel u in welk aangiftetijdvak verrekent.

Vraagt u in 2022 WBSO aan voor werkelijke kosten en uitgaven (geen forfait)? Houd u er dan rekening mee dat u alleen specifieke kosten en uitgaven mag melden die u in de aanvraag heeft opgenomen én die door RVO zijn toegekend.

De subsidiepercentages voor de WBSO in 2022 zijn gewijzigd ten opzichte van 2021:

20212022
Tarief eerste schijf40%32%
Tarief eerste schijf starters50%40%
Grens eerste schijf€350.000€350.000
Tarief tweede schijf16%16%

Benieuwd of de WBSO iets voor u is? Of heeft u al eerder WBSO subsidie aangevraagd en wilt u een nieuwe aanvraag indienen? Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.